PRZEPISY KULINARNE – LECZNICZE HERBATKI I WZMACNIAJĄCE KOMPOTY

Przygotowanie:

Kopiastą łyżkę nasion czarnego sezamu przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać na noc szklanką zimnej wody, rano gotować 10-15 minut w emaliowanym (lub szklanym) naczyniu na małym ogniu pod przykryciem, wypić ciepłe (ziarna można zjeść).

Działanie:

Czarny sezam odżywia krew i esencję, dzięki czemu wzmacnia włosy, przeciwdziała wypadaniu włosów i przedwczesnemu siwieniu oraz usuwa dolegliwości obszaru lędźwiowego wynikające z niedoboru obiegu Nerek.

Składniki:

korzeń żeńszenia (Ren Shen) 10-15 g

czerwone daktyle, czyli owoce głożyny (Da Zao ) 15-20 g

Przygotowanie:

plasterki suszonego korzenia żeńszenia oraz pokrojone na połówki daktyle dodać do 1 l wody, zagotować, gotować 10-15 minut na małym ogniu, pić jako herbatkę w 2-3 porcjach w ciągu dnia dla wzmocnienia qi i odżywienia krwi

Działanie:

Wywar wzmacnia qi i odżywia krew; żeńszeń podnosi ciśnienie krwi, więc gdyby było to działanie niepożądane, można go zastąpić korzeniem dzwonkowca Dang Shen.

Składniki:

gruszki

pokrojone migdały bez skórki

opcjonalnie suszone figi lub inne suszone owoce

Przygotowanie: gruszki opłukać, pokroić, gotować z pozostałymi składnikami

Działanie: kompot gruszkowy nawilża obieg Płuc i skórę

Składniki:

Trzęsak (BAI MU ER „biały grzyb”)

gruszki i suszone owoce – w dowolnym zestawie:

świeże lub suszone gruszki

owoce longan (LONG YAN ROU “oczy smoka”)

owoce kolcowoju (GOU QI ZI)

czerwone daktyle (DA ZAO)

Przygotowanie: Bai Mu Er namoczyć w zimnej lub ciepłej wodzie i pozostawić tak długo, aż dobrze nasiąknie i zwiększy objętość.  Po namoczeniu odciąć żółtawy trzon, a resztę pokroić na małe kawałki.  Przepłukać i odłożyć. Gruszki pokroić. Przepłukać suszone owoce. Wszystko umieścić w garnku, dolać wody, ewentualnie dodać nieco cukru do smaku, wstawić na mały płomień i gotować do miękkości. Zimą można dodać kilka cienkich plasterków świeżego imbiru.

Działanie: Kompot z białym grzybem nawilża Płuca i skórę, odżywia Krew, uspokaja shen (wycisza pobudzenie emocjonalne), wzmacnia Qi; korzystne dla kobiet w każdym wieku, również dla kobiet karmiących piersią.

PRZEPISY KULINARNE – WZMACNIAJĄCE ŚNIADANIA

Składniki:

½  szklanki ryżu

4-5 szklanek wody

½-1 szklanka świeżo łuskanych orzechów włoskich (namoczyć na noc)

½ szklanki nasion czarnego sezamu (uprażyć na sucho, ewentualnie zmielić)

1-2 łyżki jagód kolcowoju (wypłukać i namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody)

1 łyżka masła klarowanego (lub oleju rydzowego – czyli z lnianki siewnej)

1 łyżka miodu

szczypta soli (kłodawskiej lub himalajskiej)

Przygotowanie:

Ryż dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka, zalać wodą i pozostawić na noc pod przykryciem. Rano doprowadzić całość do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem. Do ugotowanego do miękkości ryżu (pożądana jest konsystencja kleiku), lekko wystudzonego na talerzu, dodać masło klarowane lub olej rydzowy, miód i jagody kolcowoju, wymieszać i przybrać orzechami włoskimi (namoczonymi przez noc po wyłuskaniu ze skorupki) i czarnym sezamem  (delikatnie uprażonym na sucho na patelni tuż przed wyłożeniem na ryż, następnie zmielonym ).

Czarny sezam można dodać także do gotowania congee, także po namoczeniu przez noc.

Gdyby po zjedzeniu takiego śniadania było odczucie przesytu, następnym razem można nieco zmniejszyć ilość orzechów i sezamu oraz dodać do gotowania łyżeczkę zmielonej suszonej skórki mandarynki lub parę plasterków świeżego imbiru.

UWAGI: kilkugodzinne moczenie orzechów, nasion oleistych i zbóż zwiększa biodostępność składników mineralnych z tych produktów, co podwyższa ich wartość odżywczą.

Składniki:

Preparowany korzeń rehmanni  (Shu Di Huang) 15-30 g

Ryż oczyszczony 40 g

opcjonalnie skórka mandarynki lub świeży imbir

Przygotowanie i stosowanie:

Najpierw przygotować wywar z rehmannii, gotując korzeń w 500 ml wody. Ugotować ryż w wywarze, w razie potrzeby dodając wody.

Spożywać 1 x dziennie, rano, na czczo. Kuracja podstawowa to 10 dni.

Gdyby po spożyciu kleiku ryżowego z remanią było odczucie ciężkości na żołądku, należy do gotowania korzenia dodać 10 g skórki mandarynki i 3-5 g świeżego imbiru.

UWAGA!!! Jeśli to danie byłoby zbyt ciężkostrawne, organizm zareaguje odczuciem pełności i ciężkości oraz luźnym stolcem.

Działanie:

Wzbogaca Esencję, uzupełnia yin Nerek i odżywia krew Wątroby

Wskazania:

Ziemista, blada lub żółtawa cera na skutek niedoboru krwi, zawroty głowy, kołatanie serca, uderzenia gorąca, nocne poty, nasieniotok, ból i słabość lędźwi i kolan, nieregularna menstruacja, syndrom utraty masy ciała i pragnienia.

Składniki:

płatki owsiane

daktyle bez konserwantów

ziarno sezamu

świeży imbir

zmielona skórka mandarynki (eko)

opcjonalnie przyprawy: cynamon, anyż gwiazdkowaty, goździki

olej lniany lub olej rydzowy

sól

Przygotowanie:

płatki owsiane podprażyć w stalowym lub emaliowanym naczyniu, dolać wrzątku, wkroić drobno pokrojone daktyle, dodać kilka plasterków świeżego imbiru, szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny, pół łyżeczko zmielonej skórki mandarynki, gotować do miękkości, mieszając w razie potrzeby, by nie dopuścić do przypalenia; pod koniec gotowania dodać zmielonego ziarna sezamu (1-2 stołowe łyżki na osobę), wymieszać dokładnie. Podawać na ciepło, polać na talerzu olejem lnianym lub olejem rydzowym.

Działanie: wzmacnia qi, ogrzewa yang, odżywia yin, wzmacnia Nerki, Śledzionę i Serce

Wskazania:  osłabienie, apatia, wychłodzenie organizmu, apatia

Składniki: płatki owsiane, jabłka, jagody kolcowoju (jeśli dostępne), rodzynki lub inne suszone owoce, świeży imbir, olej lniany, sól, cynamon

Przygotowanie: płatki owsiane podprażyć w stalowym lub emaliowanym naczyniu, dolać wrzątku, wkroić drobno pokrojone jabłka, dodać owoców kolcowoju, rodzynek lub innych suszonych owoców, kilka plasterków świeżego imbiru, zmieloną skórkę mandarynki, szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny, gotować do miękkości, mieszając w razie potrzeby, by nie dopuścić do przypalenia

Podawać na ciepło, polać na talerzu olejem lnianym.

Działanie: wzmacnia qi, ogrzewa yang, odżywia yin, wzmacnia Nerki, Śledzionę i Serce

Wskazania:  osłabienie, apatia, wychłodzenie organizmu, apatia, wodnisty katar

Uwagi: prażenie zbóż przed ugotowaniem nasila ich właściwości ogrzewające i osuszające.

Składniki: kasza jaglana, świeży imbir, sól, kurkuma, masło, jabłka lub gruszki, rodzynki lub inne suszone owoce (morele, figi, daktyle), ewentualnie papryka słodka w proszku, skórka mandarynki lub cynamon

Przygotowanie:

kaszę jaglaną ugotować w dużej ilości wody (potrzeba stosunkowo dużo wody, by się nie przypaliła – w trakcie gotowania można dodawać wrzątku, by uzupełniać płyn, który wyparuje, natomiast dodawanie zimnej wody zwiększa ryzyko przywierania kaszy do dna)

Jabłka lub gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobne plasterki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką klarowanego masła, dodać namoczonych rodzynek i innych owoców suszonych, ewentualnie dodać szczyptę cynamonu, pół łyżeczko zmielonej skórki mandarynki, pół łyżeczki startego drobno kłącza świeżego imbiru oraz szczyptę soli; całość udusić pod przykrywką, delikatnie mieszając co pewien czas

Kaszę podawać na ciepło z duszonymi owocami.

Działanie: wzmacnia środkowy ogrzewacz, odżywia soki ciała (zwłaszcza w wariancie z gruszkami)

Wskazania: osłabienie qi, objawy suchości w ciele.

Składniki: soczewica zielona, ryż, listek laurowy, owoce jałowca, olej lub masło, wodorosty hijiki lub kombu, kmin rzymski, suszony tymianek, sól, sok z cytryny, natka pietruszki lub świeża bazylia, kozieradka, olej lniany

Przygotowanie:

Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą na kilka godzin, wylać wodę, gotować w świeżej wodzie na małym ogniu, usuwając powstałą pianę; dodać wodorosty, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 3-5 jagód jałowca, łyżkę oleju lub masła, 1 listek laurowy, 1 łyżkę kminu i 1 łyżkę tymianku, gotować do miękkości, usunąć jagody jałowca i liście laurowe. Ugotować ryż w dużej ilości wody (w proporcji 1:10).

Kleik ryżowy (lub ryż) podawać z ugotowaną soczewicą, przybrać natką pietruszki lub świeżą bazylią, polać olejem lnianym

Działanie: odżywcze i lekko rozgrzewające, wzmacnia qi, Yang i soki ciała.

Wskazania: nadwaga, osłabienie qi i Yang (wychłodzenie organizmu).

Składniki:

  • marchew
  • ziemniaki
  • cebula
  • kminek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • olej lniany lub rydzowy (opcjonalnie masło klarowane)

Działanie:  wzmacnia i łagodnie ogrzewa środkowy ogrzewacz.

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchew (można też użyć korzenia pietruszki) obrać, opłukać i pokroić w małe plasterki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę, dodać pokrojone warzywa, dodać do gotowania liść laurowy, ziele angielskie, kminek i sól. Dusić na małym ogniu do miękkości (można dodać masła klarowanego). Po wyłożeniu dania na talerz dodać oleju lnianego lub rydzowego (jeśli nie było duszone z masłem) oraz posypać zieleniną.

Składniki: krewetki, jajka, sól

Przygotowanie: na oleju usmażyć oczyszczone krewetki, wbić jajka, posolić, podawać na ciepło.

Działanie: danie wzmacnia qi i odżywia esencję oraz wzmacnia yang.

PRZEPISY KULINARNE – OBIADY

Ziemniaki i marchew (można też użyć korzenia pietruszki) obrać, opłukać i pokroić w małe plasterki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę, dodać pokrojone warzywa, dodać do gotowania liść laurowy, ziele angielskie, kminek i sól. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po wyłożeniu dania na talerz dodać oleju lnianego lub rydzowego oraz posypać zieleniną.
1) soczewica – soczewicę namoczyć na kilka godzin, odlać wodę, gotować w świeżej wodzie z dodatkiem 1 ząbka czosnku i szczyptą soli

2) kasza gryczana – ugotować ze szczyptą soli i łyżeczką masła lub oliwy z oliwek

3) marchewka z cebulką – na rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, dodać utartą marchewkę, cebulkę pokrojoną w kostkę lub plasterki, podsmażyć do miękkości, pod koniec można dodać suszonej bazylii

1) czarną fasolę namoczyć na noc, rano odlać wodę i gotować w świeżej wodzie z kilkoma jagodami jałowca, kilkoma plastrami świeżego imbiru i solą.

2) kasza gryczana – ugotować z łyżką oliwy z oliwek lub łyżeczką masła i ze szczyptą soli

3) buraki obrać, ugotować na parze, pokroić w kostkę lub utrzeć na tarce, dodać odrobinę pieprzu, szczyptę soli, pokrojonych drobno ogórków kiszonych, majeranku, dodać kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub świeżego koperku i oleju lnianego, wymieszać dokładnie

Składniki: wołowina, owoc głogu Shan Zha, liść laurowy, ziele angielskie, kasza gryczana, marchew, pietruszka

Przygotowanie:

wołowinę po umyciu pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, kilka plasterków owocu głogu (po namoczeniu i usunięciu pestek), kilka plasterków świeżego imbiru, szczyptę soli, podsmażyć, dolać zimnej wody, dusić do miękkości.

Kaszę gryczaną opłukać, ugotować w osolonej wodzie.

Marchewkę i korzeń pietruszki obrać, ugotować na parze, pokroić na cienkie talarki, dodać posiekanego koperku, polać olejem lnianym, wymieszać.

Działanie:

Wołowina wzmacnia qi i usuwa wilgoć, owoc głogu poprawia trawienie mięsa, kasza gryczana wzmacnia qi i usuwa wilgoć, marchew z pietruszką wzmacnia qi i usuwa wilgoć.

PRZEPISY KULINARNE – WZMACNIAJĄCE ZUPY

Składniki:

  • kurczak (1,5-2 kg)
  • korzeń żeńszenia (Ren Shen) 20
  • korzeń traganka (Huang Qi) 30 g
  • czerwone daktyle (Hong Zao) 3-6 sztuk
  • świeży imbir (Sheng Jiang) 3-6 plastrów
  • sól 2 łyżeczki

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na 2 cm kawałki, włożyć do dużego garnka, dodać żeńszeń, traganek, daktyle, imbir  wodę. Zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu 1-2 godziny. Spożywać 1 miseczkę zupy na ciepło 1-2 razy dziennie.

Działanie: Huang Qi, Ren Shen  – silne toniki qi; Kurczak – tonik qi, m.i.n. wzmacnia odporność.

Wskazania:

Przewlekłe osłabienie płuc (płytki oddech, zadyszka, słaby puls), osłabienie trawienia, niskie ciśnienie tętnicze krwi, nadmierne krwawienia na tle niedoboru qi. Stany wyczerpania po operacji, urazach, poważnych chorobach.

Przeciwwskazania: Stany gorączkowe, nadciśnienie tętnicze krwi (żeńszeń podnosi ciśnienie krwi).

Składniki:

10 g żeńszenia (Ren Shen)

10 g korzenia rdestu  wielokwiatowego (He Shou Wu)

300 g mięsa kurczaka (eko)

4-5 czerwonych daktyli (Da Zao)

2 l wody

1 łyżka owoców kolcowoju

½ łyżeczki soli

2 łyżki sosu sojowego

2 cebulki dymki (zielone części)

ocet ryżowy

czosnek, ewentualnie chili (dla osób bez objawów gorąca)

Przygotowanie: korzenie namoczyć na noc, nazajutrz pokroić w plasterki, dodać do garnka z wodą, dodać mięso kurczaka pokrojone na paseczki, daktyle, zagotować, zebrać i usunąć pianę i tłuszcz, gotować na małym ogniu przez 40 minut lub dłużej, dodać owoce kolcowoju, gotować 15 minut, dodać sól i przyprawy, na talerzu dodać posiekaną cebulkę dymkę, dodać sos sojowy.

Działanie:

Zupa wzmacnia qi, odżywia krew, wzbogaca esencję i ogrzewa yang.

Składniki:

  • 4 świeże gołębie
  • 1¼ l wody
  • 15 g jagód kolcowoju, czyli owoców goji (Gou Qi Zi)
  • 20 plasterków jamu (Huai Shan)
  • 2 łyżki wina ryżowego Shaoxing (huangjiu)
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Umyć i oczyścić gołębie, na chwilę zanurzyć we wrzątku, wyciągnąć z wody.

W garnku zagotować wodę i zioła, dodać gołębie i wino, gotować pod przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Odstawić z ognia, posolić, podawać na ciepło.

Działanie:

Gou qi zi – silny tonik i afrodyzjak, wspiera wydzielanie hormonów u kobiet i u mężczyzn, wzmacnia witalność, tonizuje yang.

Huai shan (dziki jam) – wspiera wydzielanie hormonów, wzmacnia odporność.

Gołąb – najsilniejszy tonik qi wśród żywności.

Potrawa wspiera witalność, wzmacnia siły seksualne u kobiet i u mężczyzn, równoważy system hormonalny.

Wariant 1:

Obrany i oczyszczony seler (1 dużą bulwę) oraz kilka ziemniaków pokroić, ugotować, po ugotowaniu zmiksować, dodać sól, szczyptę gałki muszkatołowej, podawać z olejem lnianym lub rydzowym albo łyżeczką masła klarowanego, posypać koperkiem lub pietruszką.

Wariant 2:

Można wzbogacić zupę o korzeń pietruszki – podobnie jak seler i ziemniaki, należy go oczyścić, obrać, pokroić na plasterki i gotować z pozostałymi składnikami.

Taka zupa wspomaga usuwanie wilgoci oraz pobudza diurezę i wzmacnia qi, dzięki czemu w bezpieczny sposób wspiera eliminację nagromadzonych zastojowych płynów powodujących obrzęki.

PRZEJDŹ DO KURSÓW DIETYKI I ZIOŁOLECZNICTWA

ZOBACZ WIĘCEJ