PRZEPISY KULINARNE – LECZNICZE HERBATKI I WZMACNIAJĄCE KOMPOTY
Kopiastą łyżkę nasion czarnego sezamu przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać na noc szklanką zimnej wody, rano gotować 10-15 minut w emaliowanym (lub szklanym) naczyniu na małym ogniu pod przykryciem, wypić ciepłe (ziarna można zjeść).
Działanie:
Czarny sezam odżywia krew i esencję, dzięki czemu wzmacnia włosy, przeciwdziała wypadaniu włosów i przedwczesnemu siwieniu oraz usuwa dolegliwości obszaru lędźwiowego wynikające z niedoboru obiegu Nerek.
korzeń żeńszenia (Ren Shen) 10-15 g
czerwone daktyle, czyli owoce głożyny (Da Zao ) 15-20 g
Przygotowanie:
plasterki suszonego korzenia żeńszenia oraz pokrojone na połówki daktyle dodać do 1 l wody, zagotować, gotować 10-15 minut na małym ogniu, pić jako herbatkę w 2-3 porcjach w ciągu dnia dla wzmocnienia qi i odżywienia krwi
Działanie:
Wywar wzmacnia qi i odżywia krew; żeńszeń podnosi ciśnienie krwi, więc gdyby było to działanie niepożądane, można go zastąpić korzeniem dzwonkowca Dang Shen.
gruszki
pokrojone migdały bez skórki
opcjonalnie suszone figi lub inne suszone owoce
Przygotowanie: gruszki opłukać, pokroić, gotować z pozostałymi składnikami
Działanie: kompot gruszkowy nawilża obieg Płuc i skórę
Trzęsak (BAI MU ER „biały grzyb”)
gruszki i suszone owoce – w dowolnym zestawie:
świeże lub suszone gruszki
owoce longan (LONG YAN ROU “oczy smoka”)
owoce kolcowoju (GOU QI ZI)
czerwone daktyle (DA ZAO)
Przygotowanie: Bai Mu Er namoczyć w zimnej lub ciepłej wodzie i pozostawić tak długo, aż dobrze nasiąknie i zwiększy objętość. Po namoczeniu odciąć żółtawy trzon, a resztę pokroić na małe kawałki. Przepłukać i odłożyć. Gruszki pokroić. Przepłukać suszone owoce. Wszystko umieścić w garnku, dolać wody, ewentualnie dodać nieco cukru do smaku, wstawić na mały płomień i gotować do miękkości. Zimą można dodać kilka cienkich plasterków świeżego imbiru.
Działanie: Kompot z białym grzybem nawilża Płuca i skórę, odżywia Krew, uspokaja shen (wycisza pobudzenie emocjonalne), wzmacnia Qi; korzystne dla kobiet w każdym wieku, również dla kobiet karmiących piersią.
PRZEPISY KULINARNE – WZMACNIAJĄCE ŚNIADANIA
½ szklanki ryżu
4-5 szklanek wody
½-1 szklanka świeżo łuskanych orzechów włoskich (namoczyć na noc)
½ szklanki nasion czarnego sezamu (uprażyć na sucho, ewentualnie zmielić)
1-2 łyżki jagód kolcowoju (wypłukać i namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody)
1 łyżka masła klarowanego (lub oleju rydzowego – czyli z lnianki siewnej)
1 łyżka miodu
szczypta soli (kłodawskiej lub himalajskiej)
Przygotowanie:
Ryż dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka, zalać wodą i pozostawić na noc pod przykryciem. Rano doprowadzić całość do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem. Do ugotowanego do miękkości ryżu (pożądana jest konsystencja kleiku), lekko wystudzonego na talerzu, dodać masło klarowane lub olej rydzowy, miód i jagody kolcowoju, wymieszać i przybrać orzechami włoskimi (namoczonymi przez noc po wyłuskaniu ze skorupki) i czarnym sezamem (delikatnie uprażonym na sucho na patelni tuż przed wyłożeniem na ryż, następnie zmielonym ).
Czarny sezam można dodać także do gotowania congee, także po namoczeniu przez noc.
Gdyby po zjedzeniu takiego śniadania było odczucie przesytu, następnym razem można nieco zmniejszyć ilość orzechów i sezamu oraz dodać do gotowania łyżeczkę zmielonej suszonej skórki mandarynki lub parę plasterków świeżego imbiru.
UWAGI: kilkugodzinne moczenie orzechów, nasion oleistych i zbóż zwiększa biodostępność składników mineralnych z tych produktów, co podwyższa ich wartość odżywczą.
Preparowany korzeń rehmanni (Shu Di Huang) 15-30 g
Ryż oczyszczony 40 g
opcjonalnie skórka mandarynki lub świeży imbir
Przygotowanie i stosowanie:
Najpierw przygotować wywar z rehmannii, gotując korzeń w 500 ml wody. Ugotować ryż w wywarze, w razie potrzeby dodając wody.
Spożywać 1 x dziennie, rano, na czczo. Kuracja podstawowa to 10 dni.
Gdyby po spożyciu kleiku ryżowego z remanią było odczucie ciężkości na żołądku, należy do gotowania korzenia dodać 10 g skórki mandarynki i 3-5 g świeżego imbiru.
UWAGA!!! Jeśli to danie byłoby zbyt ciężkostrawne, organizm zareaguje odczuciem pełności i ciężkości oraz luźnym stolcem.
Działanie:
Wzbogaca Esencję, uzupełnia yin Nerek i odżywia krew Wątroby
Wskazania:
Ziemista, blada lub żółtawa cera na skutek niedoboru krwi, zawroty głowy, kołatanie serca, uderzenia gorąca, nocne poty, nasieniotok, ból i słabość lędźwi i kolan, nieregularna menstruacja, syndrom utraty masy ciała i pragnienia.
płatki owsiane
daktyle bez konserwantów
ziarno sezamu
świeży imbir
zmielona skórka mandarynki (eko)
opcjonalnie przyprawy: cynamon, anyż gwiazdkowaty, goździki
olej lniany lub olej rydzowy
sól
Przygotowanie:
płatki owsiane podprażyć w stalowym lub emaliowanym naczyniu, dolać wrzątku, wkroić drobno pokrojone daktyle, dodać kilka plasterków świeżego imbiru, szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny, pół łyżeczko zmielonej skórki mandarynki, gotować do miękkości, mieszając w razie potrzeby, by nie dopuścić do przypalenia; pod koniec gotowania dodać zmielonego ziarna sezamu (1-2 stołowe łyżki na osobę), wymieszać dokładnie. Podawać na ciepło, polać na talerzu olejem lnianym lub olejem rydzowym.
Działanie: wzmacnia qi, ogrzewa yang, odżywia yin, wzmacnia Nerki, Śledzionę i Serce
Wskazania: osłabienie, apatia, wychłodzenie organizmu, apatia
Przygotowanie: płatki owsiane podprażyć w stalowym lub emaliowanym naczyniu, dolać wrzątku, wkroić drobno pokrojone jabłka, dodać owoców kolcowoju, rodzynek lub innych suszonych owoców, kilka plasterków świeżego imbiru, zmieloną skórkę mandarynki, szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny, gotować do miękkości, mieszając w razie potrzeby, by nie dopuścić do przypalenia
Podawać na ciepło, polać na talerzu olejem lnianym.
Działanie: wzmacnia qi, ogrzewa yang, odżywia yin, wzmacnia Nerki, Śledzionę i Serce
Wskazania: osłabienie, apatia, wychłodzenie organizmu, apatia, wodnisty katar
Uwagi: prażenie zbóż przed ugotowaniem nasila ich właściwości ogrzewające i osuszające.
Przygotowanie:
kaszę jaglaną ugotować w dużej ilości wody (potrzeba stosunkowo dużo wody, by się nie przypaliła – w trakcie gotowania można dodawać wrzątku, by uzupełniać płyn, który wyparuje, natomiast dodawanie zimnej wody zwiększa ryzyko przywierania kaszy do dna)
Jabłka lub gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobne plasterki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką klarowanego masła, dodać namoczonych rodzynek i innych owoców suszonych, ewentualnie dodać szczyptę cynamonu, pół łyżeczko zmielonej skórki mandarynki, pół łyżeczki startego drobno kłącza świeżego imbiru oraz szczyptę soli; całość udusić pod przykrywką, delikatnie mieszając co pewien czas
Kaszę podawać na ciepło z duszonymi owocami.
Działanie: wzmacnia środkowy ogrzewacz, odżywia soki ciała (zwłaszcza w wariancie z gruszkami)
Wskazania: osłabienie qi, objawy suchości w ciele.
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą na kilka godzin, wylać wodę, gotować w świeżej wodzie na małym ogniu, usuwając powstałą pianę; dodać wodorosty, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 3-5 jagód jałowca, łyżkę oleju lub masła, 1 listek laurowy, 1 łyżkę kminu i 1 łyżkę tymianku, gotować do miękkości, usunąć jagody jałowca i liście laurowe. Ugotować ryż w dużej ilości wody (w proporcji 1:10).
Kleik ryżowy (lub ryż) podawać z ugotowaną soczewicą, przybrać natką pietruszki lub świeżą bazylią, polać olejem lnianym
Działanie: odżywcze i lekko rozgrzewające, wzmacnia qi, Yang i soki ciała.
Wskazania: nadwaga, osłabienie qi i Yang (wychłodzenie organizmu).
- marchew
- ziemniaki
- cebula
- kminek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- olej lniany lub rydzowy (opcjonalnie masło klarowane)
Działanie: wzmacnia i łagodnie ogrzewa środkowy ogrzewacz.
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew (można też użyć korzenia pietruszki) obrać, opłukać i pokroić w małe plasterki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę, dodać pokrojone warzywa, dodać do gotowania liść laurowy, ziele angielskie, kminek i sól. Dusić na małym ogniu do miękkości (można dodać masła klarowanego). Po wyłożeniu dania na talerz dodać oleju lnianego lub rydzowego (jeśli nie było duszone z masłem) oraz posypać zieleniną.
Przygotowanie: na oleju usmażyć oczyszczone krewetki, wbić jajka, posolić, podawać na ciepło.
Działanie: danie wzmacnia qi i odżywia esencję oraz wzmacnia yang.
PRZEPISY KULINARNE – OBIADY
2) kasza gryczana – ugotować ze szczyptą soli i łyżeczką masła lub oliwy z oliwek
3) marchewka z cebulką – na rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, dodać utartą marchewkę, cebulkę pokrojoną w kostkę lub plasterki, podsmażyć do miękkości, pod koniec można dodać suszonej bazylii
2) kasza gryczana – ugotować z łyżką oliwy z oliwek lub łyżeczką masła i ze szczyptą soli
3) buraki obrać, ugotować na parze, pokroić w kostkę lub utrzeć na tarce, dodać odrobinę pieprzu, szczyptę soli, pokrojonych drobno ogórków kiszonych, majeranku, dodać kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub świeżego koperku i oleju lnianego, wymieszać dokładnie
Przygotowanie:
wołowinę po umyciu pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, kilka plasterków owocu głogu (po namoczeniu i usunięciu pestek), kilka plasterków świeżego imbiru, szczyptę soli, podsmażyć, dolać zimnej wody, dusić do miękkości.
Kaszę gryczaną opłukać, ugotować w osolonej wodzie.
Marchewkę i korzeń pietruszki obrać, ugotować na parze, pokroić na cienkie talarki, dodać posiekanego koperku, polać olejem lnianym, wymieszać.
Działanie:
Wołowina wzmacnia qi i usuwa wilgoć, owoc głogu poprawia trawienie mięsa, kasza gryczana wzmacnia qi i usuwa wilgoć, marchew z pietruszką wzmacnia qi i usuwa wilgoć.
PRZEPISY KULINARNE – WZMACNIAJĄCE ZUPY
- kurczak (1,5-2 kg)
- korzeń żeńszenia (Ren Shen) 20
- korzeń traganka (Huang Qi) 30 g
- czerwone daktyle (Hong Zao) 3-6 sztuk
- świeży imbir (Sheng Jiang) 3-6 plastrów
- sól 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na 2 cm kawałki, włożyć do dużego garnka, dodać żeńszeń, traganek, daktyle, imbir wodę. Zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu 1-2 godziny. Spożywać 1 miseczkę zupy na ciepło 1-2 razy dziennie.
Działanie: Huang Qi, Ren Shen – silne toniki qi; Kurczak – tonik qi, m.i.n. wzmacnia odporność.
Wskazania:
Przewlekłe osłabienie płuc (płytki oddech, zadyszka, słaby puls), osłabienie trawienia, niskie ciśnienie tętnicze krwi, nadmierne krwawienia na tle niedoboru qi. Stany wyczerpania po operacji, urazach, poważnych chorobach.
Przeciwwskazania: Stany gorączkowe, nadciśnienie tętnicze krwi (żeńszeń podnosi ciśnienie krwi).
10 g żeńszenia (Ren Shen)
10 g korzenia rdestu wielokwiatowego (He Shou Wu)
300 g mięsa kurczaka (eko)
4-5 czerwonych daktyli (Da Zao)
2 l wody
1 łyżka owoców kolcowoju
½ łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
2 cebulki dymki (zielone części)
ocet ryżowy
czosnek, ewentualnie chili (dla osób bez objawów gorąca)
Przygotowanie: korzenie namoczyć na noc, nazajutrz pokroić w plasterki, dodać do garnka z wodą, dodać mięso kurczaka pokrojone na paseczki, daktyle, zagotować, zebrać i usunąć pianę i tłuszcz, gotować na małym ogniu przez 40 minut lub dłużej, dodać owoce kolcowoju, gotować 15 minut, dodać sól i przyprawy, na talerzu dodać posiekaną cebulkę dymkę, dodać sos sojowy.
Działanie:
Zupa wzmacnia qi, odżywia krew, wzbogaca esencję i ogrzewa yang.
- 4 świeże gołębie
- 1¼ l wody
- 15 g jagód kolcowoju, czyli owoców goji (Gou Qi Zi)
- 20 plasterków jamu (Huai Shan)
- 2 łyżki wina ryżowego Shaoxing (huangjiu)
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Umyć i oczyścić gołębie, na chwilę zanurzyć we wrzątku, wyciągnąć z wody.
W garnku zagotować wodę i zioła, dodać gołębie i wino, gotować pod przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Odstawić z ognia, posolić, podawać na ciepło.
Działanie:
Gou qi zi – silny tonik i afrodyzjak, wspiera wydzielanie hormonów u kobiet i u mężczyzn, wzmacnia witalność, tonizuje yang.
Huai shan (dziki jam) – wspiera wydzielanie hormonów, wzmacnia odporność.
Gołąb – najsilniejszy tonik qi wśród żywności.
Potrawa wspiera witalność, wzmacnia siły seksualne u kobiet i u mężczyzn, równoważy system hormonalny.
Obrany i oczyszczony seler (1 dużą bulwę) oraz kilka ziemniaków pokroić, ugotować, po ugotowaniu zmiksować, dodać sól, szczyptę gałki muszkatołowej, podawać z olejem lnianym lub rydzowym albo łyżeczką masła klarowanego, posypać koperkiem lub pietruszką.
Wariant 2:
Można wzbogacić zupę o korzeń pietruszki – podobnie jak seler i ziemniaki, należy go oczyścić, obrać, pokroić na plasterki i gotować z pozostałymi składnikami.
Taka zupa wspomaga usuwanie wilgoci oraz pobudza diurezę i wzmacnia qi, dzięki czemu w bezpieczny sposób wspiera eliminację nagromadzonych zastojowych płynów powodujących obrzęki.