OFERTA KURSÓW
DIETETYKA W MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ – KURS PODSTAWOWY [3 dni]
Kurs ma na celu przedstawienie holistycznej wiedzy o żywieniu, która umożliwia skuteczne zapobieganie chorobom oraz ich leczenie w zgodzie z prawami natury. Medycyna chińska opiera się na założeniu, że w ciele człowieka i w świecie przyrody ciągle zachodzą zmiany, a utrzymanie zdrowia i zapobieganie chorobie ma ścisłym związek ze świadomym podążaniem za tymi zmianami i ciągłym regulowaniu równowagi energetycznej organizmu.
Kurs adresowany jest do wszystkich, których interesuje holistyczne podejście do człowieka. Nie jest wymagane wcześniejsze przygotowanie z zakresu teorii medycyny chińskiej. Na początku kursu omówione są podstawowe pojęcia i koncepcje medycyny chińskiej: yin i yang, pięć przemian, itd.
Program zajęć:
- TERMIKA POKARMÓW: pokarmy ciepłe, neutralne i chłodne termicznie w dietetyce energetycznej
- SMAK ENERGETYCZNY POKARMÓW: produkty kwaśne, gorzki, słodkie, ostre i słone oraz ich wpływ na witalność organizmu
- fizjologia Potrójnego Ogrzewacza – jak regeneruje się organizm
- cykl odżywczy i cykl kontrolny pięciu elementów w dynamice energetycznej ciała
- jakie produkty spożywcze stosować, a czego unikać, by codziennym żywieniem wzmacniać organizm
- wewnętrzne i zewnętrzne czynniki chorobotwórcze: wilgoć, śluz, suchość, zimno, gorąco, wiatr
- jak rozpoznawać choroby we wczesnym stadium i jak im zapobiegać?
- stany nadmiaru i stany niedoboru
- „zegar narządów” – dobowy cykl obiegu energii w narządach
- elementy diagnozy z języka
- Niedobór qi, niedobór krwi, niedobór yang, niedobór yin
- Zastój qi, nadmiar yang, zimna wilgoć, gorąca wilgoć, śluz, zastój krwi
DIETETYKA PROFILAKTYCZNA I LECZNICZA TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ [7 części x 2dni]
Celem siedmioczęściowego kursu na temat dietetyki według medycyny chińskiej jest przedstawienie wiedzy o żywieniu zgodnie z prawami natury.
Wiedza ta pozwala dostosować sposób odżywiania do indywidualnych potrzeb energetycznych organizmu człowieka, zmieniających się dynamicznie w interakcji z otaczającym światem. Podejście to zakłada uwzględnienie zarówno czynników zewnętrznych (strefa klimatyczna, cykliczne zmiany pór roku, pogoda), jak i wewnętrznych uwarunkowań (indywidualna konstytucja, przejściowe stany zaburzenia równowagi energetycznej). Dietetyka według medycyny chińskiej jest oparta na wiedzy zweryfikowanej przez kilka tysięcy lat obserwacji wpływu różnych czynników na zdrowie człowieka i jest w związku z tym systemem uniwersalnym, skutecznym na każdej długości i szerokości geograficznej.
Wiedza o energetycznej naturze pokarmów, określanej jako termika i smak produktów spożywczych, pozwala dostosować sposób odżywiania do aktualnych potrzeb organizmu. Dzięki świadomemu odżywianiu można nie tylko wzmacniać witalność organizmu i zapobiegać zachwianiu równowagi Yin i Yang (które prowadzi do choroby), ale również stopniowo odzyskać zdrowie. Wiedza ta znajduje więc zastosowanie zarówno w profilaktyce, jak i terapii rozmaitych schorzeń za pomocą diety. Jest to metoda bezinwazyjna, całkowicie naturalna i powszechnie dostępna, bazująca na umiejętnym stosowaniu pożywienia, napojów oraz popularnych ziół i przypraw.
Kurs jest adresowany do wszystkich osób zainteresowanych zdobyciem takich umiejętności, czy to do celów własnych, czy w związku z wykonywanym zawodem (lekarz, dietetyk, naturoterapeuta i inne zawody). W trakcie siedmiu dwudniowych spotkań można szczegółowo zapoznać się z fizjologią człowieka według medycyny chińskiej, jak również nauczyć się podstaw diagnozy (uwzględniającej obraz języka, wygląd i koloryt twarzy, cechy budowy ciała, zgłaszane objawy, itp.), by trafnie zdefiniować wzorzec patologii i ustalić adekwatną strategię leczenia schorzeń.
Program zajęć:
- Wprowadzenie:
Tao – współzależność, komplementarność i interpretacja Yin i Yang w dietetyce według medycyny chińskiej; dietetyka jako jeden z filarów profilaktyki i terapii w medycynie chińskiej; uwzględnianie zewnętrznych i wewnętrznych czynników w doborze diety (strefa klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, konstytucja pacjenta, aktualny stan zdrowia pacjenta); wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i stan emocjonalny człowieka - Wzorce dysharmonii Yin i Yang:
wzorce nadmiaru – przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania; wzorce niedoboru – przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania; zewnętrzne i wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w organizmie (patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie) - Dobowy cykl obiegu energii („zegar narządów”)
– maxima i minima energetyczne narządów
– implikacje praktyczne – prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia - Podstawowe substancje ciała – Qi, Płyny, Esencja, Krew
– rola substancji fizjologicznych w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego
– patologiczne formy energii – Wiatr, Gorąco, Wilgoć, Śluz - Fizjologia i patologia Potrójnego Ogrzewacza
energetyczna charakterystyka organów Yin i Yang pięciu elementów; rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i Trzustki, Płuc i Nerek w procesach metabolizmu z punktu widzenia medycyny chińskiej; wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i Krwi w Potrójnym Ogrzewaczu; dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza – przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci, Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju - Cykl odżywczy i cykl kontrolny w modelu Pięciu Elementów – definicja, ilustracja przykładami ze świata przyrody, z dziedziny psychologii emocji oraz z zakresu wzajemnego oddziaływania smaków.
- Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów:
– profilaktyka: smaki informacyjne i zasady gotowania według Pięciu Przemian
– leczenie: smaki terapeutyczne w leczeniu podstawowych wzorców dysharmonii - Klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i właściwości energetycznych:
tabele przyporządkowań produktów spożywczych; przyczyny pozornych rozbieżności w klasyfikacjach produktów według Pięciu Elementów; klasyfikacja grup produktów od najbardziej yang do najbardziej yin; klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i Yang i Pięciu Elementów (gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie, suszenie, peklowanie, kiszenie, itd.) - Podstawowe wzorce patologii – patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z zakresu diagnozy z twarzy i z języka), zalecenia dietetyczne i proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w ich leczeniu:
– niedobór Qi, niedobór Yang, niedobór Krwi, niedobór Yin z pustym gorącem
– zastój Qi, nadmiar Yang, nadmiar płynów – gorąca wilgoć, nadmiar płynów – zimna wilgoć
10. Różnicowanie i identyfikowanie syndromów, ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i zastosowanie ziół europejskich w najczęstszych dolegliwościach (przeziębienie, grypa, zaburzenia trawienia, bolesne menstruacje, bezsenność, zaparcia, osteoporoza, dolegliwości klimakteryjne, hipotermia, bóle głowy, nadciśnienie, arterioskleroza, inne).
- Powtórzenie wiadomości: fizjologia potrójnego ogrzewacza i cztery filary zdrowia; czynniki wywołujące zaburzenia energii (zasada BA GANG); smak i termika jako podstawowe cechy charakterystyczne produktów spożywczych i ziół; zasady przeprowadzania wywiadu z pacjentem
- Funkcje obiegu czynnościowego Śledziony i trzustki oraz Żołądka; przebieg meridianów elementu Ziemi
- Powiązania organów elementu Ziemi z innymi organami (zegar narządów, związek według warstwy, cykl odżywczy, cykl kontrolny)
- Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i predyspozycje zdrowotne osoby typu Ziemi, Yi jako aspekt elementu Ziemi
- Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Ziemi
- Wzorce patologii Śledziony i Żołądka – przyczyny, objawy i strategie leczenia pożywieniem:
– niedobór Qi Śledziony
– niedobór Yang Śledziony
– opadanie Qi Śledziony
– krwawienia na tle niedoboru Qi Śledziony
– nagromadzenie zimna i wilgoci w Śledzionie
– gorąco i wilgoć w Śledzionie i Żołądku
– nadmiar zimna w Żołądku
– nadczynność Ognia Żołądka
– niedobór Yin Żołądka
– zastój pożywienia w Żołądku
– zbuntowane Qi Żołądka
- Funkcje obiegu czynnościowego Płuc i Jelita Grubego, przebieg meridianów elementu Metalu
- Płuca i skóra a odporność, instynkt samozachowawczy i potencjał regeneracji organizmu
- Zależności między organami elementu Metalu i innymi narządami
- Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i predyspozycje zdrowotne osoby typu Metalu, Po jako aspekt elementu Metalu
- Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Metalu
5. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
– niedobór Qi Płuc
– niedobór Yin Płuc
– nadmiar zimnego śluzu w Płucach
– nadmiar gorącego śluzu w Płucach
– atak zimnego wiatru na Płuca
– atak gorącego wiatru na Płuca
– atak wiatru i suchości na Płuca
– zimna wilgoć w jelicie grubym
– pierwotna gorąca wilgoć w jelicie grubym
– wtórna gorąca wilgoć w jelicie grubym
– niedobór płynów w jelicie grubym
- Funkcje obiegu czynnościowego Nerek i Pęcherza Moczowego, przebieg meridianów elementu Wody
- Element Wody jako podstawa fizycznej egzystencji człowieka; koncepcja Ming Men
- Zależności między organami elementu Wody i innymi narządami
- Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i predyspozycje zdrowotne osoby typu Wody, Zhi jako aspekt elementu Wody
5. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
– niedobór Qi Nerek
– niedobór Yang Nerek
– niedobór Nerek z nagromadzeniem wody
– niedobór Yin Nerek
– niedobór Jing Nerek
– brak połączenia między Qi Nerek a Qi Płuc
– nadmiar zimnej wilgoci w pęcherzu moczowym
– gorąca wilgoć w pęcherzu moczowym
- Wpływ emocji na zdrowie człowieka
- Funkcje obiegu czynnościowego Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego, przebieg meridianów elementu Drewna
- Zależności między organami elementu Drewna i innymi narządami
- Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i predyspozycje zdrowotne osoby typu Drewna, Hun jako aspekt elementu Drewna
- Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Drewna
- Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
– niedobór Qi Wątroby –
– niedobór Krwi Wątroby
– niedobór Yin Wątroby
– niekontrolowane wznoszenie się Yang Wątroby
– wiatr Wątroby
– zastój Qi Wątroby
– ogień Wątroby
– gorąco i wilgoć w Wątrobie
– zimno w kanale Wątroby
– niedobór Qi Pęcherzyka Żółciowego
– Ogień Pęcherzyka Żółciowego
– Ogień Wątroby atakuje Żołądek
– Ogień Wątroby atakuje Płuca
- Funkcje obiegu czynnościowego Serca i Jelita Cienkiego, przebieg meridianów elementu Ognia
- Element Ognia jako wyraz subtelnych aspektów egzystencji człowieka (świadomość, postrzeganie świata, emocje)
- Zależności między organami elementu Ognia i innymi narządami
- Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i predyspozycje zdrowotne osoby typu Ognia, Shen jako aspekt elementu Ognia
- Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
– niedobór Qi Serca
– niedobór Krwi Serca
– niedobór Yang Serca
– niedobór Yin Serca
– Ogień Serca
– zimny gęsty śluz blokuje kanały Serca
– gorąco i śluz blokują kanały Serca
– gorąco i wilgoć w jelicie cienkim
– zimno i wilgoć w jelicie cienkim - Diagnoza z języka – interpretacja cech języka:
– „mapa” narządów na języku
– ruchliwość, długość, szerokość, grubość, kształt, kolor ciała języka
– stopień nawilżenia, grubość, kolor i rodzaj nalotu
– pęknięcia, rysy, rozmieszczenie obszarów pozbawionych nalotu na powierzchni języka, itd.
- identyfikacja powszechnych objawów według syndromów medycyny chińskiej jako warunek skutecznej terapii
– kaszel
– katar
– ból gardła
– podwyższona temperatura
– pocenie się
– zaparcie
– bóle pleców
– ból głowy
– zawroty głowy
– nadciśnienie
– bezsenność
– zaburzenia menstruacji
– impotencja
– inne - Opis działania i terapeutyczne zastosowanie pokarmów:
– zboża
– warzywa
– owoce
– mięsa
– ryby
– nabiał
– tłuszcze
– przyprawy i zioła
3. Co to znaczy „zdrowe odżywianie” w XXI wieku?
– omówić najważniejsze aspekty dietetyki akademickiej (np. komplementarność białek, biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zasady obróbki termicznej z zachowaniem wartości odżywczych, zasady racjonalnego odżywiania w diecie wegetariańskiej, itd.)
– na przykładzie wybranych syndromów i ich objawów przeanalizować analogie między zasadami leczenia dietą z punktu widzenia dietetyki akademickiej i dietetyki chińskiej (niedokrwistość, osteoporoza, arterioskleroza, itp.)
Oba systemy bowiem uzupełniają się wzajemnie i wnoszą cenne informacje do wiedzy o funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. W obecnych warunkach optymalnym rozwiązaniem wydaje się integrowanie podejścia Wschodu i Zachodu, by z pożytkiem dla jak najszerszego grona ludzi skutecznie stosować wiedzę o racjonalnym odżywianiu zgodnie z prawami przyrody.
ZDROWIE KOBIETY | Jak pielęgnować witalność i dobre samopoczucie we wszystkich okresach życia?
Program w skrócie:
1. filozoficzne podstawy medycyny chińskiej – jak żyć w zgodzie z naturą
2. dzieciństwo – wzmacnianie środkowego ogrzewacza i korzenia życia
3. dojrzewanie – nadejście “czerwonego smoka”
4. przeciwdziałanie dolegliwościom menstruacji
5. wspieranie i regulowanie płodności – dla pań i… dla panów
6. wzmacnianie kobiety podczas ciąży – odżywianie w kolejnych miesiącach ciąży
7. powrót do pełni sił po porodzie
8. wspieranie laktacji
9. elementy masażu dla dzieci – podstawowe dolegliwości dziecięce (gorączka, kaszel, biegunka, kolka)
10. sekrety pielęgnowania urody po piątym cyklu życiowym (czyli po 35-tym roku życia) – żywienie i proste zabiegi dla podtrzymania witalności skóry i włosów, giętkości ciała, itp.
11. naturalne metody w łagodzeniu dolegliwości wieku okołomenopauzalnego (bezsenność, uderzenia gorąca, labilność emocjonalna, spontaniczne poty, itp)
12. jak utrzymać pełnię sił na jesieni życia
Podczas zajęć zostaną podane liczne przepisy kulinarne i receptury ziołowe wspierające zdrowie kobiety na poszczególnych etapach życia.